Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Konjaková guma sa vyskytuje v hľuzách rastliny druhu Amorphophallus konjak rastúci v Japonsku a Číne. Je to tradičná zložka japonskej kuchyne do rezancov a želé. Používa sa ako zahusťovadlo, želírujúca látka, emulgátor alebo stabilizátor. Získava sa z hľúz rastliny Amorphophallus konjak.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Pri vyšších dávkach znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Môže zhoršovať vstrebávanie vitamínu E alebo iných vitamínov a látok rozpustných v tukoch.
Využitie konjakovej gumy v potravinárstve je predovšetkým ako zahusťovadlo, želírujúca látka, emulgátor, stabilizátor alebo zložka povrchových filmov. Pridáva sa do:
- polievok,
- omáčok,
- majonéz,
- džemov.
V ČR (celé EU) je povolené používať konjakovú gumu ako prídavnú látku do potravín. Zakázaná je len do cukroviniek typu želé od r.2002 po tom, čo sa v USA a Kanade niekoľko detí týmto typom cukroviniek udusilo.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>