Kurzy ATAC

E425 - Konjaková guma

Kategória: Aditívum / Aditívum

E425 - Konjaková guma

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Konjaková guma sa vyskytuje v hľuzách rastliny druhu Amorphophallus konjak rastúci v Japonsku a Číne. Je to tradičná zložka japonskej kuchyne do rezancov a želé. Používa sa ako zahusťovadlo, želírujúca látka, emulgátor alebo stabilizátor. Získava sa z hľúz rastliny Amorphophallus konjak.

Konjaková guma a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Pri vyšších dávkach znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Môže zhoršovať vstrebávanie vitamínu E alebo iných vitamínov a látok rozpustných v tukoch.

Konjaková guma v potravinárstve

Využitie konjakovej gumy v potravinárstve je predovšetkým ako zahusťovadlo, želírujúca látka, emulgátor, stabilizátor alebo zložka povrchových filmov. Pridáva sa do:
- polievok,
- omáčok,
- majonéz,
- džemov.

V ČR (celé EU) je povolené používať konjakovú gumu ako prídavnú látku do potravín. Zakázaná je len do cukroviniek typu želé od r.2002 po tom, čo sa v USA a Kanade niekoľko detí týmto typom cukroviniek udusilo.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.