Kurzy ATAC

E421 - Manitol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E421 - Manitol

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Manitol je cukrový alkohol. Je to biela kryštalická látka, sladkej chuti a bez zápachu. V prírode sa vyskytuje v rastlinniach napr. v zelere, morských riasach a olivách. Používa sa ako sladidlo, stabilizátor alebo zvlhčujúca látka. Priemyselne sa vyrába kvasením glukózy a maltózy pomocou baktérií Lactobacillus intermedius.

Manitol a zdravie

Je to pravdepodobne bezpečná látka. Vo väčších dávkach môže spôsobovať hnačkové ochorenia, nevoľnosť, vracanie a nadúvanie.

Manitol v potravinárstve

Mannitol je veľmi vhodný ako náhradné sladidlo pre diabetikov (nezvyšuje hladinu inzulínu) a má menšiu kalorickú hodnotu ako cukor. Preto sa pridáva do:
- výrobkov bez cukru,
- sladkostí,
- cukrových poliev,
- džemov,
- želé,
- nízkoenergetických jedál,
- na povrch cukroviniek
(nepohlcuje vzdušnú vlhkosť).

Ako sladidlo nespôsobuje toľko zubného kazu, čo sa využíva pri výrobe žuvačiek. Používa sa tiež ako stabilizátor, rozpúšťadlo pre farbivá a arómy, zvlhčujúca látka a plnidlo.

V SR (celej EÚ) je použitie manitolu povolené vo výrobkoch na účely týkajúce sa funkcie náhradného sladidla. Do ostatných potravín sa smie pridávať v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. Ak sa vo výrobku nachádza viac ako 10% manitolu, musí byť obal označený upozornením: „Nadmerná konzumácia môže vyvolať preháňavé účinky.“ V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.