Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Manitol je cukrový alkohol. Je to biela kryštalická látka, sladkej chuti a bez zápachu. V prírode sa vyskytuje v rastlinniach napr. v zelere, morských riasach a olivách. Používa sa ako sladidlo, stabilizátor alebo zvlhčujúca látka. Priemyselne sa vyrába kvasením glukózy a maltózy pomocou baktérií Lactobacillus intermedius.
Je to pravdepodobne bezpečná látka. Vo väčších dávkach môže spôsobovať hnačkové ochorenia, nevoľnosť, vracanie a nadúvanie.
Mannitol je veľmi vhodný ako náhradné sladidlo pre diabetikov (nezvyšuje hladinu inzulínu) a má menšiu kalorickú hodnotu ako cukor. Preto sa pridáva do:
- výrobkov bez cukru,
- sladkostí,
- cukrových poliev,
- džemov,
- želé,
- nízkoenergetických jedál,
- na povrch cukroviniek (nepohlcuje vzdušnú vlhkosť).
Ako sladidlo nespôsobuje toľko zubného kazu, čo sa využíva pri výrobe žuvačiek. Používa sa tiež ako stabilizátor, rozpúšťadlo pre farbivá a arómy, zvlhčujúca látka a plnidlo.
V SR (celej EÚ) je použitie manitolu povolené vo výrobkoch na účely týkajúce sa funkcie náhradného sladidla. Do ostatných potravín sa smie pridávať v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. Ak sa vo výrobku nachádza viac ako 10% manitolu, musí byť obal označený upozornením: „Nadmerná konzumácia môže vyvolať preháňavé účinky.“ V USA je používanie povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>