Kurzy ATAC

E420 - Sorbitol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E420 - Sorbitol

Nutričné hodnoty (100 g):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Sorbitol je cukrový alkohol bielej farby vyskytujúci sa ako práškový, tak aj v kvapalnej forme. Má príjemnú sladkú ľahkú chuť. V prírode sa vyskytuje v bobuliach napr. v žeriave, v hroznovom víne alebo v ďalšom ovocí (čerešne, slivky, hrušky, jablká). Používa sa predovšetkým ako sladidlo, stabilizátor a zahusťovadlo. Priemyselne sa vyrába hydrogenáciou glukózy, odpadového produktu pri výrobe škrobov.

Sorbitol a zdravie

Je to pravdepodobne bezpečná látka. Nie je však príliš vhodný pre malé deti alebo vo väčších dávkach; môže totiž spôsobovať:
- hnačkové ochorenia,
- črevné problémy,
- nadúvanie
- plynatosť.

Z veľkej časti je sorbitol metabolizovaný, zvyšok sa premieňa fermentáciou v hrubom čreve, kde môže vyvolať spomínané črevné ťažkosti - plynatosť, hnačka, a pod. U citlivých osôb môže pôsobiť ako preháňadlo. Nežiaduce reakcie sa zvyčajne objavujú po požití dávky väčšej ako 25-30 mg, čo niekoľkonásobne prevyšuje obvyklé množstvo v potravinách. Organizmus si pri postupnom zvyšovaní dávok na túto látku zvykne a nežiaduce účinky sa zmiernia. Môže tiež pozmeniť absorbciu niektorých liekov, stanú sa tak menej účinné alebo viac toxické.

Sorbitol v potravinárstve

Sorbitol má v potravinárstve veľké zastúpenie ako náhradné sladidlo pre diabetikov; oproti cukru je o polovicu menej sladšia a baktérie v ústach ho horšie rozkladajú, čo sa využíva do žuvačiek, ktoré nespôsobujú vznik zubného kazu. Ako zahusťovadlo sa používa do sladkostí, ako stabilizátor a sladidlo pôsobí v mrazených dezertoch a pri výrobe rastlinných olejov sa využíva ako sekvestrant. Upravuje textúru a zvlhčuje mletý kokos a nealkoholické nápoje. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Oproti cukru počas spracovania nevytvára hnedé sfarbenie, čo sa využíva v pekárskych výrobkoch. Absorbuje vodu, chráni jedlo proti vysúšaniu.
Pridáva sa do:
- cukroviniek s pepermintovou a mätovou príchuťou,
- nízkokalorických jedál (maskuje pachuť sacharínu),
- cukríkov bez cukru,
- sirupov,
- džemov,
- sušeného ovocia,
- zmrzlín,
- múčnikov.

Sladidlo Sorbit je zložené iba zo sorbitolu. Používa sa tiež do ústnych vôd a zubných pást. Jeho využitie nájdeme aj v lekárstve, kde sa používa na redukciu vody v tele a pri vnútrožilovom stravovaní.

V SR (celej EÚ) je použitie sorbitolu povolené vo výrobkoch na účely týkajúce sa funkcie náhradného sladidla. Do ostatných potravín sa smie pridávať v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. Pokiaľ sa vo výrobku nachádza viac ako 10% sorbitolu, musí byť obal označený upozornením: „Nadmerná konzumácia môže vyvolať preháňavé účinky“. V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.