Kurzy ATAC

E418 - Guma gellan

Kategória: Aditívum / Aditívum

E418 - Guma gellan

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Guma gellan je polysacharid, ktorý produkujú baktérie druhu Sphingomonas elodea. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába aeróbnym kvasením baktérií Sphingomonas elodea. Pri procese zahrievania sú mikroorganizmy usmrtené.

Guma gellan a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku.

Guma gellan v potravinárstve

Využitie gumy gellan v potravinárstve je predovšetkým ako stabilizátor emulzií a pien, ďalej ako zahusťovadlo a želírujúca látka. Vytvára gély, ktoré vznikajú za studena alebo za tepla, a môžu byť stabilné pri teplotných výkyvoch.
Pridáva sa do:
- sójových,
- čokoládových,
- ovocných,
- kokosových nápojov,
- do želé,
- krémov,
- džemov,
- rôznych poliev
.

Je to látka znižujúca hladinu cholesterolu.

V ČR (celé EU) je použitie gumy gellan povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách okrem detskej výživy a dehydratovaných výrobkov. V Nemecku sa smie používať len do výrobkov obsahujúcich zázvor. V USA je používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.