Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Guma gellan je polysacharid, ktorý produkujú baktérie druhu Sphingomonas elodea. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába aeróbnym kvasením baktérií Sphingomonas elodea. Pri procese zahrievania sú mikroorganizmy usmrtené.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku.
Využitie gumy gellan v potravinárstve je predovšetkým ako stabilizátor emulzií a pien, ďalej ako zahusťovadlo a želírujúca látka. Vytvára gély, ktoré vznikajú za studena alebo za tepla, a môžu byť stabilné pri teplotných výkyvoch.
Pridáva sa do:
- sójových,
- čokoládových,
- ovocných,
- kokosových nápojov,
- do želé,
- krémov,
- džemov,
- rôznych poliev.
Je to látka znižujúca hladinu cholesterolu.
V ČR (celé EU) je použitie gumy gellan povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách okrem detskej výživy a dehydratovaných výrobkov. V Nemecku sa smie používať len do výrobkov obsahujúcich zázvor. V USA je používanie tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>