Kurzy ATAC

E417 - Guma tara

Kategória: Aditívum / Aditívum

E417 - Guma tara

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Guma tara sa vyskytuje v semenách rastliny druhu Caesalpinia spinosa pochádzajúcej z Peru. Je to biely až žltkastý prášok, bez zápachu. Používa sa ako zahusťovadlo a stabilizátor. Získava sa zo semien rastliny Caesalpinia spinosa procesom mletia.

Guma tara a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku.

Guma tara v potravinárstve

Guma tara sa v potravinárstve uplatňuje ako zahusťovadlo a stabilizátor. Na povrchu mäsových výrobkov vytvára požadovaný film.

V ČR (celej EÚ) je použitie gumy tara povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách okrem detskej výživy a dehydratovaných výrobkov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.