Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Guma karaya je látka vyskytujúca sa vo vetvách Indického stromu druhu Sterculia urens. Používa sa ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo. Získava sa z vetiev stromu Sterculia urens, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v Indii.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie, preháňavé účinky alebo iné brušné problémy. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii (senná nádcha, astma, tráviace ťažkosti).
Guma karaya stabilizuje želatíny, želé cukríky, zmrzliny a šľahačky a používa sa ako plnidlo do citrónových krémov. Vďaka svojej citrónovej až korenenej príchuti sa pridáva do rôznych nápojov, zmrzlín, sladkostí, pekárenských výrobkov a poliev. Ako zahusťovadlo túto látku nájdeme v:
- polievkach,
- omáčkach,
- zálievkach
- majonézach.
Vďaka schopnosti viazať vodu sa používa pri výrobe tavených syrov a mäsových výrobkov, kde má funkciu aj ako spojivo.
Ďalej ho nájdeme v:
- mrazených mliečnych dezertoch,
- mliečnych výrobkoch,
- cukrovinkách,
- pudingoch,
- jogurtoch,
- nízkotučných dresingoch.
V ČR (celé EU) je použitie gumy karaya povolené v nevyhnutnom množstve do určitých potravín napr. do cukrárskych výrobkov, dezertov, vaječných likérov, do poliev na orechy alebo do žuvačiek a majonéz. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>