Kurzy ATAC

E416 - Guma karaya

Kategória: Aditívum / Aditívum

E416 - Guma karaya

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Guma karaya je látka vyskytujúca sa vo vetvách Indického stromu druhu Sterculia urens. Používa sa ako stabilizátor, emulgátor a zahusťovadlo. Získava sa z vetiev stromu Sterculia urens, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v Indii.

Guma karaya a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie, preháňavé účinky alebo iné brušné problémy. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii (senná nádcha, astma, tráviace ťažkosti).

Guma karaya v potravinárstve

Guma karaya stabilizuje želatíny, želé cukríky, zmrzliny a šľahačky a používa sa ako plnidlo do citrónových krémov. Vďaka svojej citrónovej až korenenej príchuti sa pridáva do rôznych nápojov, zmrzlín, sladkostí, pekárenských výrobkov a poliev. Ako zahusťovadlo túto látku nájdeme v:
- polievkach,
- omáčkach,
- zálievkach
- majonézach.

Vďaka schopnosti viazať vodu sa používa pri výrobe tavených syrov a mäsových výrobkov, kde má funkciu aj ako spojivo.
Ďalej ho nájdeme v:
- mrazených mliečnych dezertoch,
- mliečnych výrobkoch,
- cukrovinkách,
- pudingoch,
- jogurtoch,
- nízkotučných dresingoch.

Doplňujúce informácie

V ČR (celé EU) je použitie gumy karaya povolené v nevyhnutnom množstve do určitých potravín napr. do cukrárskych výrobkov, dezertov, vaječných likérov, do poliev na orechy alebo do žuvačiek a majonéz. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.