Kurzy ATAC

E414 - Arabská guma

Kategória: Aditívum / Aditívum

E414 - Arabská guma

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Arabská guma je látka vyskytujúca sa v živici rôznych druhov akácií (napr. Acacia senegal, A. arabica.). Je rozpustná vo vode a je to jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Získava sa zo živice pri poranení kôry rôznych druhov akácií, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v Afrike.

Arabská guma a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky. Viaže niektoré minerálne látky (horčík a vápnik) a tým môže dôjsť k horšiemu vstrebávaniu týchto látok. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii (senná nádcha, ekzém, astma).

Arabská guma v potravinárstve

Arabská guma sa používa ako zahusťovadlo, stabilizátor, emulgátor a zvlhčujúca látka. Väčšinou pôsobí v kombinácii s inými gélmi. Využíva sa predovšetkým pri výrobe cukroviniek, pretože znižuje tvorbu cukrových kryštálov a na povrchu spôsobuje hladký a lesklý film. To sa využíva aj pri výrobe cukrových polev na pekárske výrobky alebo pri čokoládových výrobkoch av syroch. Ako zahusťovadlo sa používa do želé, žuvačiek a rôznych poliev. Stabilizuje emulzie obsahujúce vodu a olej (fáza sa od seba neoddelí) a rovnaký účinok má aj pri pene v nápojoch typu Coca Cola av pive. V zmrzlinách a mrazených krémoch tvoria malé kryštáliky a tým sa dosiahne správna konzistencia. V diétnych nápojoch slúžia ako zdroj rozpustnej vlákniny av práškových nápojoch pôsobia ako nosič a stabilizátor arómy.
Môžeme ho nájsť aj v:
- cereálnych sušienkach,
- nízkokalorických dresingoch,
- majonézach,
- nátierkach,
- nízkotučných jogurtoch,
- vanilkových práškoch,
- mrazených výrobkoch,
- spracovanom mäse.

Jeho uplatnenie nájdeme aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle (napr. pleťové masky, pleťové mlieka, laky na vlasy, pudrenky). Preukázalo sa, že môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Je súčasťou niektorých lepidiel napr. na poštových známkach.

V SR (celej EÚ) je použitie arabskej gumy povolené v nevyhnutnom množstve do všetkých potravín. Z detskej výživy sa môže v obmedzenom množstve použiť do príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.