Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Tragant je živica vytekajúca pri poškodení kôry ázijských kríkov rodu Astragalus gummifer, A. adscendens a A. microcephalus. Má lepkavú a slizovitú štruktúru. Je to látka bez zápachu, odolná voči teplu a kyselinám. Je to jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Používa sa ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Získava sa ako živica pri poranení kôry kríkov rodu Astragalus (česky kozinec).
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky. Môže spôsobiť poruchy srdca a obličiek. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k veľmi prudkej alergickej reakcii.
Tragant je veľmi drahá prísada, preto sa používa pri výrobe potravín, pri ktorých je to nevyhnutné. Väčšinou sa jedná o potraviny obsahujúce olej a vodu, kde tragant spôsobuje, že sa tieto fázy od seba neoddelia. Pôsobí ako zahusťovadlo, stabilizátor a emulgátor. Vďaka svojej vlastnosti odolávať kyslému prostrediu sa používa do šalátových zálievok, ovocných náplní a omáčok. Do zmrzlín sa pridáva z dôvodu väčšieho objemu a lepšej textúry.
Ďalej sa používa do:
- ovocných želé,
- cukrových polev na zdobenie,
- ovocných drení,
- francúzskych dresingov,
- majonéz,
- nátierok,
- nízkotučných jogurtov,
- sladkostí,
- spracovaného mäsa.
Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike, kde sa používa napr. do vlasových prípravkov a krémov vďaka svojej vlastnosti vytvárať na povrchu ochranné filmy. Hojne sa využíva aj vo farmaceutickom priemysle. Preukázalo sa, že môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru.
V ČR (celej EÚ) je použitie tragantu povolené v nevyhnutnom množstve do všetkých potravín okrem detskej výživy. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>