Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Guma guar je rozpustná vláknina vytvárajúca s vodou husté roztoky. Vyskytuje sa v semenách rastliny druhu Cyamopsis tetragonolobus, ktorá sa pestuje predovšetkým v Indii. Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor. Získava sa z strukov so semenami z rastliny Cyamopsis tetragonolobus.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Môže znižovať hladinu cholesterolu. Čistá forma bola používaná na napomáhanie redukcii váhy, v žalúdku totiž zabraňuje pocitu hladu. Avšak boli prípady, kedy dochádzalo k zablokovaniu čriev touto látkou. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii.
Guma guar má päť až osemkrát väčšiu zahusťovaciu schopnosť ako škrob a túto vlastnosť sa v potravinárstve hojne využíva. Ako stabilizátor sa pridáva do mrazeného ovocia a ovocných nápojov, ako zahusťovadlo do teplých a studených nápojov. Stabilizuje emulzie, čo sa využíva pri výrobe majonéz, aby nedochádzalo k oddeľovaniu olejovej a vodnej fázy. Do mrazených výrobkov sa pridáva z dôvodu zväčšenia objemu, zlepšenia textúry a zvýšenia odolnosti voči tepelným výkyvom. Ďalej vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov a zvyšuje trvanlivosť niektorým pekárskym výrobkom a zamedzuje drobivosti koláčov. Môžeme ho nájsť aj v:
- nízkotučných jogurtoch,
- zmrzlinách,
- cukrovinkách,
- v nízkokalorických dresingoch,
- mliečnych výrobkoch.
Uplatňuje sa aj v kozmetickom priemysle (zubné pasty, pleťové mlieka, krémy) av textilnom a papierenskom priemysle.
V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách okrem dehydratovaných výrobkov. Do detskej výživy môže byť pridávaný do mliečnej výživy pre dojčatá od ukončeného štvrtého mesiaca a do príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>