Kurzy ATAC

E410-Karubín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E410-Karubín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Karubín je vláknina rozpustná v teplej vode a vyskytuje sa v semenách stálozelenej rastliny nazývanej rohovník obyčajný (svätojánsky chlieb, karob, druh Ceratonia siliqua), ktorá sa pestuje v oblasti Stredozemného mora. História karubínu je datovaná už pred dvoma tisíckami rokov, kedy ho Egypťania používali ako spojivo pri mumifikácii. Dnes sa používa ako zahusťovadlo a stabilizátor. Karubin sa získava za semien rohovníka obyčajného. Keďže je šupka veľmi tvrdá, odstraňuje sa pomocou chemikálií (napr. kyselinou sírovou). Jadro sa mechanicky oddelí a rozomelie sa na múčku.

Karubín a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky.

Karubín v potravinárstve

Karubin stabilizuje emulzie, používa sa ako zahusťovadlo mliečnych výrobkov a vďaka vlastnosti viazať vodu sa pridáva do pekárenských výrobkov a mrazených dezertov, ktorým zároveň dodáva jemnosť a zväčšenie objemu. Ďalej vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov. Používa sa ako spevňujúca zložka agaru, karagénánu a xantánu; samotný karubín gély nevytvára.

Môžeme ho nájsť v:
- nízkotučných dresingoch a jogurtoch,
- majonézach,
- mrazených výrobkoch,
- zmrzlinách,
- nápojoch,
- cukrovinkách,
- džemoch,
- pudingoch,
- syr,
- polievkach,
- spracovaných mäsových výrobkoch.

Karobové struky majú vysoký obsah proteínov a používajú sa na výrobu čokoládových a kávových náhradiek (karob). Jeho uplatnenie nájdeme aj v textilnom a kozmetickom priemysle (krémy a pleťové mlieka). Štúdie preukázali, že príjem karubínu môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru.

V SR (celej EÚ) je použitie karubínu povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Do detskej výživy môže byť pridávaný do mliečnej výživy pre dojčatá od ukončeného štvrtého mesiaca a do príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.