Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Karubín je vláknina rozpustná v teplej vode a vyskytuje sa v semenách stálozelenej rastliny nazývanej rohovník obyčajný (svätojánsky chlieb, karob, druh Ceratonia siliqua), ktorá sa pestuje v oblasti Stredozemného mora. História karubínu je datovaná už pred dvoma tisíckami rokov, kedy ho Egypťania používali ako spojivo pri mumifikácii. Dnes sa používa ako zahusťovadlo a stabilizátor. Karubin sa získava za semien rohovníka obyčajného. Keďže je šupka veľmi tvrdá, odstraňuje sa pomocou chemikálií (napr. kyselinou sírovou). Jadro sa mechanicky oddelí a rozomelie sa na múčku.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky.
Karubin stabilizuje emulzie, používa sa ako zahusťovadlo mliečnych výrobkov a vďaka vlastnosti viazať vodu sa pridáva do pekárenských výrobkov a mrazených dezertov, ktorým zároveň dodáva jemnosť a zväčšenie objemu. Ďalej vytvára filmy na povrchu mäsových výrobkov. Používa sa ako spevňujúca zložka agaru, karagénánu a xantánu; samotný karubín gély nevytvára.
Môžeme ho nájsť v:
- nízkotučných dresingoch a jogurtoch,
- majonézach,
- mrazených výrobkoch,
- zmrzlinách,
- nápojoch,
- cukrovinkách,
- džemoch,
- pudingoch,
- syr,
- polievkach,
- spracovaných mäsových výrobkoch.
Karobové struky majú vysoký obsah proteínov a používajú sa na výrobu čokoládových a kávových náhradiek (karob). Jeho uplatnenie nájdeme aj v textilnom a kozmetickom priemysle (krémy a pleťové mlieka). Štúdie preukázali, že príjem karubínu môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru.
V SR (celej EÚ) je použitie karubínu povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Do detskej výživy môže byť pridávaný do mliečnej výživy pre dojčatá od ukončeného štvrtého mesiaca a do príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.