Kurzy ATAC

E407a - Guma Euchema

Kategória: Aditívum / Aditívum

E407a - Guma Euchema

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Guma Euchema je karagenan s vyšším obsahom celulózy a vyskytuje sa v červených morských riasach (druh Eucheuma spinosus alebo Eucheuma cottonii). Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, želírujúca látka a emulgátor. Získava sa z červených rias pôsobením horúcej zásaditej vody.

Guma Euchema a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať alergické reakcie, nadúvanie a preháňavé účinky.

Guma Euchema v potravinárstve

Guma Euchema zlepšuje gélové vlastnosti potravín, zlepšuje textúru dezertov a mrazených mliečnych výrobkov av spracovaných mäsových výrobkoch pôsobí ako emulgátor. Ďalej sa pridáva do nízkotučných jogurtov, zmrzlín a cukroviniek.

V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách okrem detskej výživy.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.