Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Guma Euchema je karagenan s vyšším obsahom celulózy a vyskytuje sa v červených morských riasach (druh Eucheuma spinosus alebo Eucheuma cottonii). Používa sa ako stabilizátor, zahusťovadlo, želírujúca látka a emulgátor. Získava sa z červených rias pôsobením horúcej zásaditej vody.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať alergické reakcie, nadúvanie a preháňavé účinky.
Guma Euchema zlepšuje gélové vlastnosti potravín, zlepšuje textúru dezertov a mrazených mliečnych výrobkov av spracovaných mäsových výrobkoch pôsobí ako emulgátor. Ďalej sa pridáva do nízkotučných jogurtov, zmrzlín a cukroviniek.
V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách okrem detskej výživy.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.