Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Propylénglykolalginát je propylénglykol ester kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor. Priemyselne sa vyrába esterifikáciou kyseliny alginovej s propylalkoholom a glykolom.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať preháňavé účinky. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Propylénglykolalginát sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor alebo tiež ako plnidlo a odpeňovač. Je pridávaný do:
- zmrzlín,
- mrazených vaječných krémov,
- ovocných drení,
- pudingov,
- jogurtov,
- omáčok,
- zálievok,
- sirupov,
- džemov,
- nízkotučných dresingov,
- majonéz,
- tukov,
- na potieranie koláčov a iných sladkých pekárenských výrobkov alebo cukroviniek.
Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.
V ČR (celej EÚ) je použitie propylénglykolalginátu povolené v nevyhnutnom množstve do určitých potravín napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, žuvačiek, vodových zmrzlín, atď. V USA je používanie tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>