Kurzy ATAC

E405 - Propylénglykol alginát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E405 - Propylénglykol alginát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Propylénglykolalginát je propylénglykol ester kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a emulgátor. Priemyselne sa vyrába esterifikáciou kyseliny alginovej s propylalkoholom a glykolom.

Propylénglykolalginát a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať preháňavé účinky. U citlivých jedincov môže pri styku s touto látkou dôjsť k alergickej reakcii. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

Propylénglykolalginát v potravinárstve

Propylénglykolalginát sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor alebo tiež ako plnidlo a odpeňovač. Je pridávaný do:
- zmrzlín,
- mrazených vaječných krémov,
- ovocných drení,
- pudingov,
- jogurtov,
- omáčok,
- zálievok,
- sirupov,
- džemov,
- nízkotučných dresingov,
- majonéz,
- tukov,
- na potieranie koláčov
a iných sladkých pekárenských výrobkov alebo cukroviniek.

Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.

V ČR (celej EÚ) je použitie propylénglykolalginátu povolené v nevyhnutnom množstve do určitých potravín napr. do jemného a trvanlivého pečiva, cukroviniek, žuvačiek, vodových zmrzlín, atď. V USA je používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.