Kurzy ATAC

E404 - Alginát vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E404 - Alginát vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Alginát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny alginovej.

Alginát vápenatý a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

Alginát vápenatý v potravinárstve

Alginát vápenatý sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do:
- zmrzlín,
- nanukov,
- mrazených dezertov,
- pudingov,
- jogurtov,
- krémov,
- omáčok,
- džemov,
- nízkotučných dresingov,
- majonéz,
- syrov,
- nátierok,
- ovocných nápojov,
- instantných dezertov,
- na potieranie koláčov
a ďalších sladkých pekárenských výrobkov.

Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.

V ČR je (celé EU) použitie alginátu vápenatého povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve iba do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.