Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Alginát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny alginovej.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Alginát vápenatý sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do:
- zmrzlín,
- nanukov,
- mrazených dezertov,
- pudingov,
- jogurtov,
- krémov,
- omáčok,
- džemov,
- nízkotučných dresingov,
- majonéz,
- syrov,
- nátierok,
- ovocných nápojov,
- instantných dezertov,
- na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov.
Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.
V ČR je (celé EU) použitie alginátu vápenatého povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve iba do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>