Kurzy ATAC

E403 - Alginát amónny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E403 - Alginát amónny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Alginát amónny je amónna soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába vnesením amoniakového plynu do roztoku kyseliny alginovej.

Alginát amónny a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.

Alginát amónny v potravinárstve

Alginát amónny sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do:
- zmrzlín,
- mrazených dezertov,
- pudingov,
- jogurtov,
- krémov,
- poliev,
- omáčok,
- džemov,
- nízkotučných dresingov,
- majonéz,
- na potieranie koláčov
a ďalších sladkých pekárenských výrobkov.

Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.

V SR (celej EÚ) je použitie alginátu amónneho povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. V USA je používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.