Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Alginát amónny je amónna soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába vnesením amoniakového plynu do roztoku kyseliny alginovej.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-25 mg/kg hmotnosti.
Alginát amónny sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do:
- zmrzlín,
- mrazených dezertov,
- pudingov,
- jogurtov,
- krémov,
- poliev,
- omáčok,
- džemov,
- nízkotučných dresingov,
- majonéz,
- na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov.
Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty.
V SR (celej EÚ) je použitie alginátu amónneho povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. V USA je používanie tiež povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>