Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Alginát sodný je sodná soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Je to viskózny koloidný roztok nerozpustný vo vode. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny alginovej. Prijateľná denná dávka (ADI): 0 - 25 mg/kg telesnej hmotnosti.
Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky.
Alginát sodný sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do:
- zmrzlín,
- mrazených dezertov,
- pudingov,
- ovocných želé,
- marmelád,
- cukroviniek,
- krémov
- džúsov,
- jogurtov,
- nízkotučných dresingov
- majonéz,
- na potieranie koláčov a ďalších sladkých pekárenských výrobkov.
Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Spoločne s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v tavených syroch. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike av tlačiarenskom priemysle.
V SR (celej EÚ) je použitie alginátu sodného povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve iba do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>