Kurzy ATAC

E401 - Alginát sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E401 - Alginát sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Alginát sodný je sodná soľ kyseliny alginovej, ktorá sa získava z hnedých rias. Je to viskózny koloidný roztok nerozpustný vo vode. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, zahusťovadlo a želírujúca látka. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny alginovej. Prijateľná denná dávka (ADI): 0 - 25 mg/kg telesnej hmotnosti.

Alginát sodný a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky.

Alginát sodný v potravinárstve

Alginát sodný sa používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor a želírujúca látka do:
- zmrzlín,
- mrazených dezertov,
- pudingov,
- ovocných želé,
- marmelád,
- cukroviniek,
- krémov
- džúsov,
- jogurtov,
- nízkotučných dresingov
- majonéz,
- na potieranie koláčov
a ďalších sladkých pekárenských výrobkov.

Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Spoločne s citrátom a fosforečnanom sodným sa používa ako taviaca soľ v tavených syroch. Jeho uplatnenie nájdeme aj v kozmetike av tlačiarenskom priemysle.

V SR (celej EÚ) je použitie alginátu sodného povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve iba do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.