Kurzy ATAC

E400 - Kyselina alginová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E400 - Kyselina alginová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kyselina alginová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky sa podobá vaječnému bielku alebo želatine. Je pomaly rozpustná vo vode, ale dobre rozpustná v roztoku sódy. V prírode sa vyskytuje v morských riasach. V sušených riasach je množstvo tejto kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilný koloidný polysacharid, zmiešaný polymér zložený najmä zo zvyšku 1, 4-D-kyseliny mannurovej a 1,4-L-kyseliny glukorónovej. Používa sa predovšetkým ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka a zahusťovadlo. Je získavaná z hnedých morských rias alebo aj z iných druhov rias pomocou teplej zásaditej vody.

Kyselina alginová a zdravie

Pri bežných dávkach používaných v potravinách nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Viaže sa na stopové prvky, a to môže vo väčšom množstve viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. U citlivých jedincov môžu algináty pri styku s pokožkou spôsobiť žihľavku. Kyselina alginová znižuje hladinu cholesterolu a vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nadúvanie a preháňavé účinky.

Kyselina alginová v potravinárstve

Kyselina alginová sa používa v potravinárstve ako stabilizátor, emulgátor, želírujúca látka, zahusťovadlo alebo aj ako odpeňovač. Pridáva sa do zmrzlín, kde obmedzuje rast veľkých ľadových kryštálov a zároveň im dodáva objem a textúru. V pekárskych výrobkoch, želé, dezertoch a pudingoch vytvára gély.

Ďalej sa používa do:
- mrazených vaječných krémov,
- ovocných drení,
- nápojov,
- cukrových poliev,
- syrov,
- tavených syrov,
- francúzskych dresingov,
- jogurtov,
- na potieranie koláčov
a ďalších sladkých pekárenských výrobkov,
- majonéz.

S glycerolom je možné použiť algináty ako súčasť povrchových filmov. Ako zahusťovadlo vytvára s ďalšími hydrokoloidnými gélmi stále gélovité produkty. Jej využitie nájdeme aj v kozmetickom priemysle, kde sa používa do krémov, telových mliek, šampónov a tekutých pracích prostriedkov ako zahusťovadlo a ako stabilizátor sa používa do zubných pást. V lekárstve zlepšuje znášanlivosť liečiv v žalúdku av črevách.

V SR (celej EÚ) je použitie kyseliny alginovej povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách. Z detskej výživy sa smie pridávať v obmedzenom množstve iba do príkrmov (dezertov a pudingov). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.