Kurzy ATAC

E392 - Rozmarínové extrakty

Kategória: Aditívum / Aditívum

E392 - Rozmarínové extrakty

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Extrakty rozmarínu obsahujú niekoľko zložiek, u ktorých bolo preukázané, že majú antioxidačné účinky. Tieto zložky patria najmä do skupiny fenolických kyselín, flavonoidov, diterpenoidov. Extrakt z listov rozmarínu sa pripravuje extrakciou pomocou rozpúšťadiel povolených na potravinárske použitie.

Rozmarínové extrakty a zdravie

Podľa Európskeho úradu bezpečnosti potravín (EFSA) je extrakt z rozmarínu bezpečný pre použitie ako antioxidantu do potravín. Niektoré výskumy preukázali, že môže mať vplyv na zánik rakovinotvorných buniek. Pokiaľ sa bude pridávať napr. do hamburgerov, môže znížiť riziko rakoviny.

Rozmarínové extrakty v potravinárstve

Používa sa do:
- nápojov,
- korenie,
- mäsa.

Môže byť tiež súčasťou aromatických látok do:
- ovocných nápojov,
- zmrzlín,
- sladkostí,
- pečiva.

Bolo zistené, že rozmarínové extrakty môžu predĺžiť trvanlivosť potravín až o 30%, pretože sa jedná o významné antioxidanty, ktoré bránia nežiaducim oxidáciám v potravinách.

Látka je v celej EÚ (ČR) povolená. Do sušeného výťažku z rozmarínu (E392) je povolené používať ako protispekavú látku oxid kremičitý (E551). Jeho prítomnosť má za následok ľahšiu manipuláciu s rozmarínovým výťažkom, tzn. kvalitnejšia sypkosť, bez hrudkovatenia. Podľa Vedeckého výboru pre potraviny sa radí oxid kremičitý medzi látky, u ktorých nie je stanovená úroveň prijateľného denného príjmu. Preto jeho prítomnosť nepredstavuje nebezpečenstvo pre zdravie, pokiaľ sa bude používať v množstve nevyhnutnom na dosiahnutie žiaducich technologických účinkov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.