Kurzy ATAC

E387 - Oxystearín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E387 - Oxystearín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Oxystearín je zmes glyceridov, čiastočne oxidovaných kyselinou stearovou a ďalšími mastnými kyseliny. Má voskový charakter. V potravinárstve sa používa pri nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov alebo ako sekvestrant a odpeňovač. Vyrába sa reakciou hydrogenovaného rastlinného oleja za zvýšenej teploty.

Oxystearín a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku.

Oxystearín v potravinárstve

Oxystearín pôsobí ako emulgátor proti nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov v rastlinných olejoch. Zabraňuje tiež ich pripaľovaniu pri vyprážaní a pečení. Jeho uplatnenie nájdeme aj v pekárskych výrobkoch, kde sa využíva ako nosič a lubrikant. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Pôsobí aj ako odpeňovač pri výrobe repného cukru a kvasníc.

V SR (celej EÚ) nie je povolené používať oxystearín ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.