Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Oxystearín je zmes glyceridov, čiastočne oxidovaných kyselinou stearovou a ďalšími mastnými kyseliny. Má voskový charakter. V potravinárstve sa používa pri nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov alebo ako sekvestrant a odpeňovač. Vyrába sa reakciou hydrogenovaného rastlinného oleja za zvýšenej teploty.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku.
Oxystearín pôsobí ako emulgátor proti nežiaducej tvorbe kryštálov a zákalov v rastlinných olejoch. Zabraňuje tiež ich pripaľovaniu pri vyprážaní a pečení. Jeho uplatnenie nájdeme aj v pekárskych výrobkoch, kde sa využíva ako nosič a lubrikant. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Pôsobí aj ako odpeňovač pri výrobe repného cukru a kvasníc.
V SR (celej EÚ) nie je povolené používať oxystearín ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>