Kurzy ATAC

E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E386 - Ethylendiamintetraacetát disodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Etyldiamíntetraacetát sodný je biely kryštalický prášok rozpustný vo vode. Používa sa ako konzervant alebo sekvestrant. Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.

Etyléndiamíntetraacetát sodný a zdravie

V miernom množstve je táto látka pravdepodobne bezpečná. Avšak aj v ľudskom tele si zachováva vlastnosť viazať ióny kovov, a pokiaľ je v tele málo dôležitých kovov (napr. železo, zinok alebo meď), môže prítomnosť etyldiamíntetraacetátu disodného spôsobiť ich väčší nedostatok. U vegetariánov spôsobuje znižovanie prisvojiteľnosti železa z rastlinnej potravy.

Etyléndiamíntetraacetát disodný v potravinárstve

Táto látka viaže ióny kovov, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Preto sa používa na zachovanie farby potravín ako napr. do sterilizovanej a nakladanej zeleniny. Ďalej zabraňuje procesu žltnutia, čo sa využíva v:
- majonézach,
- rôznych druhoch dresingov,
- omáčkach,
- nátierkach,
- margarínoch,
- tukoch.

Svoje uplatnenie má aj ako konzervant (pôsobí proti niektorým baktériám) napr. v šalátových zálievkach alebo pri úprave povrchu rýb. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.

V SR nie je povolené používať etyldiamíntetraacetát disodný ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.