Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Etyldiamíntetraacetát sodný je biely kryštalický prášok rozpustný vo vode. Používa sa ako konzervant alebo sekvestrant. Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.
V miernom množstve je táto látka pravdepodobne bezpečná. Avšak aj v ľudskom tele si zachováva vlastnosť viazať ióny kovov, a pokiaľ je v tele málo dôležitých kovov (napr. železo, zinok alebo meď), môže prítomnosť etyldiamíntetraacetátu disodného spôsobiť ich väčší nedostatok. U vegetariánov spôsobuje znižovanie prisvojiteľnosti železa z rastlinnej potravy.
Táto látka viaže ióny kovov, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia. Preto sa používa na zachovanie farby potravín ako napr. do sterilizovanej a nakladanej zeleniny. Ďalej zabraňuje procesu žltnutia, čo sa využíva v:
- majonézach,
- rôznych druhoch dresingov,
- omáčkach,
- nátierkach,
- margarínoch,
- tukoch.
Svoje uplatnenie má aj ako konzervant (pôsobí proti niektorým baktériám) napr. v šalátových zálievkach alebo pri úprave povrchu rýb. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.
V SR nie je povolené používať etyldiamíntetraacetát disodný ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>