Kurzy ATAC

E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E385 - Ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Etyldiamíntetraacetát vápenato-disodný je biely prášok mierne slanej chuti, bez zápachu. Používa sa predovšetkým ako látka zachovávajúca farbu a chuť potravín. Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.

Etyléndiamíntetraacetát vápenato-disodný a zdravie

V miernom množstve je táto látka pravdepodobne bezpečná. Avšak aj v ľudskom tele si zachováva vlastnosť viazať ióny kovov, a pokiaľ je v tele málo dôležitých kovov (napr. železo, zinok alebo meď), môže prítomnosť etyldiamíntetraacetátu spôsobiť ich väčší nedostatok. U vegetariánov spôsobuje znižovanie prisvojiteľnosti železa z rastlinnej potravy. Je považovaný za alergén; u citlivých osôb by pri kontakte s touto látkou mohlo dôjsť k alergickej reakcii. Pri väčších dávkach môže spôsobiť črevné problémy, svalové kŕče alebo poškodenie obličiek (krv v moči). Prijateľná denná dávka (ADI): 0-2,5 mg/kg hmotnosti.

Etyléndiamíntetraacetát vápenato-disodný v potravinárstve

Vďaka svojej významnej vlastnosti viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia, má táto látka významné využitie v potravinárstve. Napr. pri výrobe zemiakov zamedzuje ich zhnednutiu. V konzervovanej a sterilizovanej zelenine sa využíva na zachovanie farby av perlivých nealkoholických nápojoch na zachovanie chuti.

Svoje uplatnenie má aj ako konzervant napr.
- majonézach,
- rôznych druhoch dresingov,
- syrových nátierkach,
- margarínoch,
kde zároveň zabraňuje procesu žltnutia.

V medicíne sa využíva pri otravách olovom alebo inými ťažkými kovmi vďaka dvej schopnosti viazať kovové ióny. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.

Predtým v ČR nebolo povolené používanie etyldiamíntetraacetátu vápenato-disodného ako prídavnú látku do potravín. Dnes sa môže pridávať do sterilizovanej zeleniny, rýb, kôrovcov a mäkkýšov, majonéz alebo emulgovaných tukov a omáčok (platí pre celú EÚ). V USA je používanie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.