Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Etyldiamíntetraacetát vápenato-disodný je biely prášok mierne slanej chuti, bez zápachu. Používa sa predovšetkým ako látka zachovávajúca farbu a chuť potravín. Priemyselne sa vyrába z etylénu, amoniaku a octového anhydridu.
V miernom množstve je táto látka pravdepodobne bezpečná. Avšak aj v ľudskom tele si zachováva vlastnosť viazať ióny kovov, a pokiaľ je v tele málo dôležitých kovov (napr. železo, zinok alebo meď), môže prítomnosť etyldiamíntetraacetátu spôsobiť ich väčší nedostatok. U vegetariánov spôsobuje znižovanie prisvojiteľnosti železa z rastlinnej potravy. Je považovaný za alergén; u citlivých osôb by pri kontakte s touto látkou mohlo dôjsť k alergickej reakcii. Pri väčších dávkach môže spôsobiť črevné problémy, svalové kŕče alebo poškodenie obličiek (krv v moči). Prijateľná denná dávka (ADI): 0-2,5 mg/kg hmotnosti.
Vďaka svojej významnej vlastnosti viazať železnaté a meďnaté ióny, čím zabraňuje ich reakciám s inými látkami, ktoré by inak spôsobili stratu farby, textúry alebo žltnutia, má táto látka významné využitie v potravinárstve. Napr. pri výrobe zemiakov zamedzuje ich zhnednutiu. V konzervovanej a sterilizovanej zelenine sa využíva na zachovanie farby av perlivých nealkoholických nápojoch na zachovanie chuti.
Svoje uplatnenie má aj ako konzervant napr.
- majonézach,
- rôznych druhoch dresingov,
- syrových nátierkach,
- margarínoch, kde zároveň zabraňuje procesu žltnutia.
V medicíne sa využíva pri otravách olovom alebo inými ťažkými kovmi vďaka dvej schopnosti viazať kovové ióny. Keďže spolupracuje s antioxidantmi, môže sa používať v kombinácii s nimi.
Predtým v ČR nebolo povolené používanie etyldiamíntetraacetátu vápenato-disodného ako prídavnú látku do potravín. Dnes sa môže pridávať do sterilizovanej zeleniny, rýb, kôrovcov a mäkkýšov, majonéz alebo emulgovaných tukov a omáčok (platí pre celú EÚ). V USA je používanie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.