Kurzy ATAC

E384 - Izopropylát citrónu

Kategória: Aditívum / Aditívum

E384 - Izopropylát citrónu

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citronan izopropylnatý alebo izopropyl citrát je bezfarebná až biela, mastná alebo vosková látka. Je bez zápachu. Používa sa ako sekvestrant a antioxidant. Vyrába sa esterifikáciou kyseliny citrónovej s 2-propanolom. Vzniká zmes citrónanov.

Citronan izopropylnatý a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Avšak počas metabolizmu môže vznikať toxický izopropyl alkohol. Pri tepelnom rozklade citrónanu izopropylnatého sa uvoľňuje štipľavý a dráždivý dym.

Citronan izopropylnatý v potravinárstve

Citrónan izopropylnatý, ako látka rozpustná v tukoch, viaže ióny kovov, ktoré katalyzujú samovoľnú oxidáciu tukov, a tým môže zabraňovať procesu žltnutia. Preto sa používa:
- v rastlinných olejoch,
- v margarínoch,
- ako sekvestrant,
- ako antioxidant.

V SR (celej EÚ) nie je povolené používať citrónan izopropylnatý ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.