Kurzy ATAC

E383 - Glycerofosforečnan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E383 - Glycerofosforečnan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Glycerofosforečnan vápenatý je jemný biely prášok, takmer bez chuti a bez zápachu. Používa sa ako stabilizátor. Je pravdepodobne vyrábaný zmiešaním minerálnych látok za prítomnosti syntetickej chemickej látky.

Glycerofosforečnan vápenatý a zdravie

Zatiaľ nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku.

Glycerofosforečnan vápenatý v potravinárstve

Glycerofosforečnan vápenatý je používaný ako stabilizátor alebo ako prísada do práškov do pečiva. Využíva sa aj na doplnenie potravín vápnikom, svoje uplatnenie má ako doplnok stravy a môžeme ho nájsť aj v zubných vodách. V medicíne sa používa na znecitlivenie.

V SR (celej EÚ) nie je povolené používať glycerofosforečnan vápenatý ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.