Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kyselina jantárová je biela, kryštalická látka, bez zápachu, kyslej chuti. Vyskytuje sa vo všetkých živých bunkách a je súčasťou repy, rebarbory, melasy, medu, vajec a ovocia. Nachádza sa tiež v skvasiteľných potravinách, ako je víno, pivo alebo syry. Priemyselne sa vyrába z kyseliny octovej alebo aj z kukurice pomocou mikroorganickej fermentácie glukózy.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Prijateľná denná dávka: 0 - 5 mg/kg hmotnosti.
Kyseliny jantárová sa v potravinárstve uplatňuje ako regulátor kyslosti a ako látka dodávajúca jedlu kyslú chuť. Zároveň aj zvýrazňuje chuť.
Používa sa do:
- nápojov (predovšetkým do vín a likérov),
- pekárenských a mäsových výrobkov,
- dezertov,
- nápojov v prášku.
Niektoré soli kyseliny jantárovej sa môžu používať ako náhradky soli. Jej uplatnenie nájdeme aj v medicíne, kde sa používa ako preháňadlo.
V SR (celej EÚ) je použitie kyseliny jantárovej povolené v nevyhnutnom množstve do dezertov, polievok, vývarov a nápojov v prášku. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka). Kyselina jantárová vzniká vo víne ako vedľajší produkt počas alkoholovej fermentácie. Vo víne sa prejavuje kamenistou chuťou, vysúšaním poschodia a dáva vínu slaný nádych.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.