Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Adipan sodný je sodná soľ kyseliny adipovej. Používa sa na úpravu kyslosti. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny adipovej.
Pri bežných dávkach nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku.
Adipan sodný dodáva potravinám chuť a používa sa ako regulátor kyslosti. Túto látku môžeme nájsť v:
- náplniach a polevách jemného alebo trvanlivého pečiva,
- cukrárskych výrobkoch,
- dezertoch,
- nápojoch v prášku.
V ČR (celé EU) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve do náplní koláčov a poliev, cukrárskych výrobkov, dezertov a do nápojov v prášku. V USA je používanie adipanu sodného ako prídavnej látky v potravinách zakázané.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>