Kurzy ATAC

E356 - Adipan sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E356 - Adipan sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Adipan sodný je sodná soľ kyseliny adipovej. Používa sa na úpravu kyslosti. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny adipovej.

Adipan sodný a zdravie

Pri bežných dávkach nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku.

Adipan sodný v potravinárstve

Adipan sodný dodáva potravinám chuť a používa sa ako regulátor kyslosti. Túto látku môžeme nájsť v:
- náplniach a polevách jemného alebo trvanlivého pečiva,
- cukrárskych výrobkoch,
- dezertoch,
- nápojoch v prášku.

V ČR (celé EU) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve do náplní koláčov a poliev, cukrárskych výrobkov, dezertov a do nápojov v prášku. V USA je používanie adipanu sodného ako prídavnej látky v potravinách zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.