Kurzy ATAC

E355 - Kyselina adipová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E355 - Kyselina adipová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kyselina adipová sa za normálnych podmienok vyskytuje vo forme bieleho kryštalického prášku. Používa sa na okysľovanie, úpravu pH alebo ako látka dodávajúca potravinám trpkú až kyslú chuť. Je odolná proti vlhkosti. V prírode sa vyskytuje v rastlinných bunkách. Priemyselne sa vyrába oxidáciou cyklohexanolu kyselinou dusičnou.

Kyselina adipová a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku. Koncentrovaná kyselina adipová je mierne toxická a slabo dráždi kožu. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-5 mg/kg hmotnosti.

Kyselina adipová v potravinárstve

Kyselina adipová má široké využitie v potravinárstve ako napr. látka upravujúca pH, alebo ako kypriaca látka. Má výraznú okysľujúcu vlastnosť, vďaka ktorej dodáva potravinám jemnú kyslú chuť. Nájdeme ju v:
- pekárenských výrobkoch,
- práškov do pečiva,
- dochucovacích zmesiach,
- cukrovinkách,
- mliečnych a mäsových výrobkoch,
- nápojoch,
- konzervovanej zelenine,
- želatínových dezertoch.

Ďalej sa používa do tukov a olejov, kde zabraňuje procesu žltnutia. Pri výrobkoch obsahujúcich vaječné bielky zlepšuje ich šľahanie au tavených syrov a syrových nátierok sa používa ich zlepšenie ich roztierateľnosti. Kyselina adipová sa tiež využíva ako náhrada soli a má vlastnosť udržať práškové výrobky sypké a suché.

V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve do náplní koláčov a poliev, cukrárskych výrobkov, dezertov a do nápojov v prášku. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.