Kurzy ATAC

E354 - L+- vinan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E354 - L+- vinan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

L(+)-vinan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny vínnej av prírode je obsiahnutý v mnohých druhoch ovocia. Používa sa predovšetkým na úpravu kyslosti. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny vínnej.

L+- vinan vápenatý a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku

L+- vinan vápenatý v potravinárstve

Vinan vápenatý sa používa ako regulátor kyslosti, konzervant alebo ako prísada do kypriacich práškov.

V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve iba prirodzenú L(+) formu ako súčasť kypriacej látky (napr. piškóty, detské sušienky, atď.). V USA je používanie vínanu vápenatého ako prídavnej látky v potravinách zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.