Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
L(+)-vinan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny vínnej av prírode je obsiahnutý v mnohých druhoch ovocia. Používa sa predovšetkým na úpravu kyslosti. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny vínnej.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku
Vinan vápenatý sa používa ako regulátor kyslosti, konzervant alebo ako prísada do kypriacich práškov.
V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve iba prirodzenú L(+) formu ako súčasť kypriacej látky (napr. piškóty, detské sušienky, atď.). V USA je používanie vínanu vápenatého ako prídavnej látky v potravinách zakázané.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>