Kurzy ATAC

E353 - Kyselina metavinná

Kategória: Aditívum / Aditívum

E353 - Kyselina metavinná

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kyselina metavínna má jednoznačné zastúpenie vo vínach, kde odstraňuje tzv. vínny kameň, ktorého vyzrážaním vzniká kryštalický zákal. Priemyselne sa vyrába z kyseliny vínnej.

Kyselina metavínna a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaná za bezpečnú látku.

Kyselina metavínna v potravinárstve

Kyselina metavínna sa používa ako regulátor kyslosti, číridlo alebo stabilizátor zabraňujúci vzniku kryštálov a zákalov vo vínach.

V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve do vín. V USA je používanie kyseliny metavínnej ako prídavnej látky v potravinách zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.