Kurzy ATAC

E350 - Jablčnany sodné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E350 - Jablčnany sodné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jablčnan sodný je sodná soľ kyseliny jablčnej. Používa sa na úpravu kyslosti alebo ako zvlhčujúca látka. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny jablčnej.

Jablčnany sodné a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku.

Jablčnany sodné v potravinárstve

Jablčnan sodný sa používa do:
- ovocných nápojov,
- štiav,
- krémov,
- vín.

Upravuje pH týchto potravín alebo má funkciu zvlhčovadla.

V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. V USA je používanie jablčnanu sodného ako prídavnej látky v potravinách zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.