Kurzy ATAC

E343 - Fosforečnany horečnaté

Kategória: Aditívum / Aditívum

E343 - Fosforečnany horečnaté

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan horečnatý je horečnatá soľ kyseliny fosforečnej. Jeho využitie nájdeme ako regulátor kyslosti, protispekavá látka alebo ako stabilizátor. Priemyselne sa vyrába pridávaním oxidu horečnatého do kyseliny fosforečnej.

Fosfáty horečnaté a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, avšak pri zvýšenom príjme fosfátov môže dôjsť k nedostatku vápnika v tele. Maximálne prípustné množstvo: 70 mg/kg telesnej hmotnosti.

Fosfáty horečnaté v potravinárstve

Fosforečnan vápenatý sa používa ako látka upravujúca pH alebo stabilizátor a má protispekavé vlastnosti.

Používa sa pri výrobe:
- syrov,
- mäsa
- kvasníc.

Obsahujúce horčík sa používa ako zdroj horčíka.

V ČR nebolo používanie fosforečnanu horečnatého ako prídavnej látky v potravinách povolené, teraz je v ČR aj v celej EÚ povolený. V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.