Kurzy ATAC

E342 - Fosforečnany amonné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E342 - Fosforečnany amonné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan amónny je biely alebo bezfarebný kryštalický prášok s ľahkou chuťou bez zápachu. Je to látka regulujúca a kontrolujúca pH, má kypriace vlastnosti a zlepšuje vlastnosti cesta. Priemyselne sa vyrába vnesením amoniaku do roztoku kyseliny fosforečnej.

Fosfáty amónne a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, avšak pri zvýšenom príjme fosfátov môže dôjsť k nedostatku vápnika v tele. Maximálne prípustné množstvo: 70 mg/kg telesnej hmotnosti. Má močopudný efekt, preto jeho uplatnenie nájdeme aj v lekárstve, kde sa používa aj na úpravu pH moču.

Fosfáty amónne v potravinárstve

Fosforečnan amónny sa používa ako okysľujúca zložka do kypriacich práškov. Kontroluje pH, zlepšuje vlastnosti cesta a má kypriace vlastnosti.

Používa sa do:
- pekárenských výrobkov,
- ústnych vôd,
- alkoholických nápojov,
- dezertov,
- kvasnicových kultúr,
- v pivovarníctve,
- syrov,
- mäsa.

V SR (celej EÚ) nie je povolené používať fosforečnan vápenatý ako prídavnú látku do potravín. V USA je používanie povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.