Kurzy ATAC

E341 - Fosforečnany vápenaté

Kategória: Aditívum / Aditívum

E341 - Fosforečnany vápenaté

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny fosforečnej. Je to látka bez chuti. Používa sa predovšetkým ako protispekavá látka a kypridlo. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej.

Fosfáty vápenaté a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Maximálne prípustné množstvo: 70 mg/kg telesnej hmotnosti.

Fosfáty vápenaté v potravinárstve

Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravín, pôsobí ako stabilizátor, protispekavá a kypriaca látka. Túto zlúčeninu nájdeme v:
- pekárenských a cereálnych výrobkoch,
- koreniacich zmesiach,
- soli,
- želé,
- syr.

Ako spevňujúca látka pôsobí pri výrobe konzervovanej zeleniny a ovocia. Zlepšuje kvalitu cesta a odstraňuje nežiaduce účinky kovov. Obsahujúce vápnik sa používa ako zdroj vápnika.

V SR (celej EÚ) je použitie fosforečnanu vápenatého povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách a pri výrobe detských príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.