Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Fosforečnan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny fosforečnej. Je to látka bez chuti. Používa sa predovšetkým ako protispekavá látka a kypridlo. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu vápenatého do kyseliny fosforečnej.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Maximálne prípustné množstvo: 70 mg/kg telesnej hmotnosti.
Fosforečnan vápenatý upravuje pH potravín, pôsobí ako stabilizátor, protispekavá a kypriaca látka. Túto zlúčeninu nájdeme v:
- pekárenských a cereálnych výrobkoch,
- koreniacich zmesiach,
- soli,
- želé,
- syr.
Ako spevňujúca látka pôsobí pri výrobe konzervovanej zeleniny a ovocia. Zlepšuje kvalitu cesta a odstraňuje nežiaduce účinky kovov. Obsahujúce vápnik sa používa ako zdroj vápnika.
V SR (celej EÚ) je použitie fosforečnanu vápenatého povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách a pri výrobe detských príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>