Kurzy ATAC

E339 - Fosforečnany sodné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E339 - Fosforečnany sodné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosforečnan sodný je sodná soľ kyseliny fosforečnej. Používa sa na úpravu kyslosti, ako emulgátor, stabilizátor alebo do tavených syrov ako taviaca soľ. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny fosforečnej.

Fosfáty sodné a zdravie

.Nie sú známe nežiaduce účinky, avšak pri zvýšenom príjme fosfátov môže dôjsť k nedostatku vápnika v tele. V bezvodej forme môže dráždiť pokožku. Maximálne prípustné množstvo: 70 mg/kg telesnej hmotnosti.

Fosfáty sodné v potravinárstve

Fosforečnan sodný sa používa ako regulátor kyslosti, emulgátor, stabilizátor alebo taviaca soľ. Môžeme ho nájsť predovšetkým v:
- tavených syroch,
- mäsových výrobkoch,
- nealkoholických nápojoch,
- práškových nápojoch
- šľahačkách v spreji.

Odstraňuje nežiaduce účinky kovov. Používa sa tiež ako penidlo do čistiacich prostriedkov

V SR (celej EÚ) je použitie fosforečnanu sodného povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách a pri výrobe detských príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.