Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kyselina fosforečná sa vyskytuje ako kvapalina, ktorá je bezfarebná a bez zápachu. Pevná kryštalická štruktúra je veľmi nestabilná. Využíva sa hojne v potravinárstve predovšetkým ako ochucovadlo a na okyslenie colových nápojov. Je to najlacnejšia, ale najsilnejšia okysľujúca látka. Priemyselne sa vyrába reakciou oxidu fosforečného s vodou.
V nízkych dávkach je bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná dráždi pokožku a sliznicu. Ako zdroj fosforu pri vyšších dávkach spôsobuje jeho nadbytok. Fosfor je veľmi dôležitý minerálny prvok v našom tele, ktorý sa podieľa na stavbe zubov a kostí. Pri jeho nadbytku sa z tela vylučuje vo forme fosforečnanu vápenatého. Pokiaľ telo nemá dostatok vápnika, je nútené čerpať z kostí. Je teda nutné, aby hladina fosforu a vápnika bola v tele rovná pomeru 1:2, inak môže dôjsť k náchylnosti kostí k zlomeninám alebo k ostreoropóze. Maximálne prípustné množstvo: 70 mg/kg telesnej hmotnosti.
Kyselina fosforečná sa vďaka svojej okysľujúcej a štipľavej chuti uplatňuje predovšetkým na výrobu nápojov typu cola a ďalších nealkoholických nápojov, ale aj do:
- želé,
- mrazených mliečnych výrobkov,
- sladkostí,
- pekárenských výrobkov,
- v pivovarníctve.
Má však množstvo iných vlastností napr. ako zdroj fosforu, zvyšovanie účinku antioxidantov v rastlinných tukoch alebo odstraňovanie nežiaducich účinkov kovov. Využíva sa teda aj na výrobu syrov a tukov.
V ČR (celé EU) je použitie kyseliny fosforečnej povolené v nevyhnutnom množstve v potravinách a na úpravu pH pri výrobe detských príkrmov. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>