Kurzy ATAC

E337 - Vinan sodnodraselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E337 - Vinan sodnodraselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vinan sodnodraselný (Siegnettova alebo Rochelleská soľ) je sodnodraselná soľ kyseliny vínnej. Používa sa na úpravu kyslosti alebo ako emulgátor. Priemyselne sa vyrába pridávaním rovnakého množstva hydroxidu sodného a hydroxidu draselného do kyseliny vínnej.

Vinan sodnodraselný a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.

Vinan sodnodraselný v potravinárstve

Vinan sodnodraselný sa používa ako regulátor kyslosti, látka kontrolujúca pH alebo ako emulgátor. Vďaka týmto vlastnostiam ho môžeme nájsť v potravinách, ako sú práškové tortové zmesi alebo sušené kvasnice. Využíva sa aj pri výrobe syrov a zavarenín. Okrem toho viaže stopové kovy a tým odstraňuje ich nežiaduce účinky.

V ČR (celej EÚ) je použitie vínanu sodnodraselného povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.