Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vinan sodnodraselný (Siegnettova alebo Rochelleská soľ) je sodnodraselná soľ kyseliny vínnej. Používa sa na úpravu kyslosti alebo ako emulgátor. Priemyselne sa vyrába pridávaním rovnakého množstva hydroxidu sodného a hydroxidu draselného do kyseliny vínnej.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.
Vinan sodnodraselný sa používa ako regulátor kyslosti, látka kontrolujúca pH alebo ako emulgátor. Vďaka týmto vlastnostiam ho môžeme nájsť v potravinách, ako sú práškové tortové zmesi alebo sušené kvasnice. Využíva sa aj pri výrobe syrov a zavarenín. Okrem toho viaže stopové kovy a tým odstraňuje ich nežiaduce účinky.
V ČR (celej EÚ) je použitie vínanu sodnodraselného povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>