Kurzy ATAC

E336 - Vinany draselné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E336 - Vinany draselné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Vinan draselný alebo vínny kameň sa vyskytuje vo forme kryštálov. Používa sa ako regulátor kyslosti, stabilizátor, zahusťovadlo a ako protispekavá a kypriaca látka. Vzniká ako vedľajší, zle rozpustný produkt pri výrobe vína pri reakcii kyseliny vínnej s draslíkom. Vinan draselný sa následne vyzráža ako kryštalický zákal.

Vinany draselné a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.

Vinany draselné v potravinárstve

Využitie vínanu draselného je pomerne široké.

Vo výrobkoch ako sú:
- cukrovinky,
- vína,
- nealkoholické nápoje,
- pekárske výrobky,
- želé,
- ovocné nápoje,
- šťavy,
- zavareniny,
- pudingy.

Má funkciu stabilizátora, zahusťovadla, protispekavé a kypriace látky, regulátora kyslosti alebo ako látka kontrolujúca pH. Vinan draselný pôsobí aj antibakteriálne.

V ČR (celej EÚ) je použitie vínanu draselného povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve iba prirodzenú L(+) formu ako súčasť prášku do pečiva (napr. piškóty, detské sušienky, atď.). V USA je používanie tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.