Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Vinan sodný je sodná soľ kyseliny vínnej. Používa sa na úpravu kyslosti alebo ako emulgátor. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny vínnej.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Vo veľkom množstve (10 až 20 gramov denne) sa používa ako preháňadlo. Prijateľná denná dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti.
Vinan sodný sa používa ako regulátor kyslosti do:
- cukroviniek,
- vín,
- nealkoholických nápojov,
- pekárenských výrobkov,
- želé,
- ovocných nápojov
- ovocných štiav.
Má funkciu stabilizátora v syroch a umelo sladených želé. V tukoch zvyšuje antioxidačné účinky a používa sa tu ako emulgátor. Má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny a tým môže zabraňovať procesu žltnutia.
V SR (celej EÚ) je použitie vínanu sodného povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve iba prirodzenú L(+) formu ako súčasť prášku do pečiva (napr. piškóty, detské sušienky, atď.). V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>