Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citrát vápenatý je jemný, biely prášok kyslej chuti a bez zápachu. Používa sa na úpravu kyslosti alebo tiež na zlepšenie vlastností pečenia múky. Priemyselne sa vyrába reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku.
Používa sa ako regulátor kyslosti do:
- cukroviniek,
- želé,
- džemov,
- umelých sladidiel,
- ovocných nápojov,
- vín,
- syrov
- salámy.
Môže zabraňovať procesu žltnutia vďaka vlastnosti viazať na seba prítomné kovy. Pre svoje zahusťujúce a spevňujúce schopnosti sa používa do tavených syrov a do ovocných a zeleninových výrobkov. Citrát vápenatý je možné použiť aj ako vhodný zdroj vápnika.
V SR (celej EÚ) je použitie látky možné v nevyhnutnom množstve. Na výrobu obilných a ostatných príkrmov pre dojčatá a malé deti sa smú použiť iba na úpravu pH. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.