Kurzy ATAC

E333 - Citronany vápenaté

Kategória: Aditívum / Aditívum

E333 - Citronany vápenaté

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citrát vápenatý je jemný, biely prášok kyslej chuti a bez zápachu. Používa sa na úpravu kyslosti alebo tiež na zlepšenie vlastností pečenia múky. Priemyselne sa vyrába reakciou hydroxidu vápenatého s kyselinou citrónovou.

Citronany vápenaté a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku.

Citronany vápenaté v potravinárstve

Používa sa ako regulátor kyslosti do:
- cukroviniek,
- želé,
- džemov,
- umelých sladidiel,
- ovocných nápojov,
- vín,
- syrov
- salámy.

Môže zabraňovať procesu žltnutia vďaka vlastnosti viazať na seba prítomné kovy. Pre svoje zahusťujúce a spevňujúce schopnosti sa používa do tavených syrov a do ovocných a zeleninových výrobkov. Citrát vápenatý je možné použiť aj ako vhodný zdroj vápnika.

V SR (celej EÚ) je použitie látky možné v nevyhnutnom množstve. Na výrobu obilných a ostatných príkrmov pre dojčatá a malé deti sa smú použiť iba na úpravu pH. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.