Kurzy ATAC

E332 - Citronany draselné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E332 - Citronany draselné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Citrát draselný je priehľadný alebo biely prášok, bez zápachu, s ľahkou slanou chuťou. Používa sa predovšetkým na úpravu kyslosti. Obohacuje potraviny potrebným draslíkom. Ďalej sa delia: E332(i) dihydrogencitrát draselný, E332(ii) citrát tridraselný. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu draselného do kyseliny citrónovej.

Citronany draselné a zdravie

Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Avšak je možné, že môže spôsobiť nedostatok vápnika v tele.

Citronany draselné v potravinárstve

Citrát draselný sa používa ako regulátor kyslosti do:
- cukroviniek,
- umelo prisladzovaných želé,
- ovocných nápojov,
- džemov,
- syrov
- salámy.

Využíva sa pri výrobe margarínov av mäsových výrobkoch. Okrem toho má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, ktoré katalyzujú samovoľnú oxidáciu tukov, a tým môže zabraňovať procesu žltnutia. Obsahujúce draslík sa využíva na doplňovanie potravín týmto prvkom. Ďalej sa používa ako emulzný stabilizátor. Jeho uplatnenie nájdeme aj v lekárstve ako močopudný prostriedok a vďaka svojej vlastnosti regulácie pH sa používa na zníženie kyslosti moču alebo ako žalúdočný antacíd (látka, ktorá neutralizuje kyselinu chlorovodíkovú v žalúdočnej šťave a tým znižuje kyslosť v žalúdku).

V SR (celej EÚ) je použitie citrónanu draselného povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve na úpravu kyslosti. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.