Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citrát draselný je priehľadný alebo biely prášok, bez zápachu, s ľahkou slanou chuťou. Používa sa predovšetkým na úpravu kyslosti. Obohacuje potraviny potrebným draslíkom. Ďalej sa delia: E332(i) dihydrogencitrát draselný, E332(ii) citrát tridraselný. Priemyselne sa vyrába pridávaním hydroxidu draselného do kyseliny citrónovej.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Avšak je možné, že môže spôsobiť nedostatok vápnika v tele.
Citrát draselný sa používa ako regulátor kyslosti do:
- cukroviniek,
- umelo prisladzovaných želé,
- ovocných nápojov,
- džemov,
- syrov
- salámy.
Využíva sa pri výrobe margarínov av mäsových výrobkoch. Okrem toho má vlastnosť viazať železnaté a meďnaté ióny, ktoré katalyzujú samovoľnú oxidáciu tukov, a tým môže zabraňovať procesu žltnutia. Obsahujúce draslík sa využíva na doplňovanie potravín týmto prvkom. Ďalej sa používa ako emulzný stabilizátor. Jeho uplatnenie nájdeme aj v lekárstve ako močopudný prostriedok a vďaka svojej vlastnosti regulácie pH sa používa na zníženie kyslosti moču alebo ako žalúdočný antacíd (látka, ktorá neutralizuje kyselinu chlorovodíkovú v žalúdočnej šťave a tým znižuje kyslosť v žalúdku).
V SR (celej EÚ) je použitie citrónanu draselného povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve na úpravu kyslosti. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>