Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Citrát sodný je biela látka kryštalickej alebo zrnkovitej štruktúry, ktorá sa však môže vyskytovať aj vo forme prášku s ľahkou slanou chuťou. Je bez zápachu, na vzduchu stály. Používa sa na úpravu kyslosti alebo na zachovanie bubliniek v perlivých nápojoch. Bližšie rozdelenie: 331(i) dihydrogencitrát sodný, 331(ii) hydrogencitrát sodný a 331(iii) citrát sodný. Priemyselne sa vyrába pridávaním žieravej sódy (hydroxidu sodného) do kyseliny citrónovej.
Nie sú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnú látku. Avšak nie je vylúčené, že pri nedostatku vitamínu D môže spôsobiť zlé vstrebávanie vápnika čiže jeho nedostatok v tele.
Citrát sodný sa používa ako emulgátor do zmrzlín, syrov a kondenzovaných mliek. V tavených syroch má funkciu taviacej soli na zlepšenie roztierateľnosti. Ďalej sa využíva na úpravu kyslosti:
- ovocných nápojov,
- cukroviniek,
- ovocného želé,
- zavarenín,
- džemov.
Do perlivých nápojov sa pridáva z dôvodu zachovania bubliniek (karbonatácia). Viaže stopové kovy (môžu spôsobovať napr. žltnutie), tým zabraňuje vstupu týchto kovov do bunky a odstraňuje ich nežiaduce účinky. Využitie citrátu sodného je tiež v kozmetike, kde funguje ako alkalizátor. Jeho uplatnenie nájdeme aj v lekárstve ako močopudný prostriedok a vďaka svojej vlastnosti regulácie pH sa používa na zníženie kyslosti moču.
V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené v nevyhnutnom množstve okrem detskej výživy. U detských príkrmov je možné použiť v nevyhnutnom množstve na úpravu kyslosti. V USA je používanie tiež povolené (GRAS látka).
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>