Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o pevnú, bielu látku bez zápachu. Soľ kyseliny mliečnej. Mliečnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantov a upravuje kyslosť. Dodáva telu potrebný vápnik. Vyrába sa pridaním hydroxidu vápenatého do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.
Vzhľadom na to, že mliečnany sú produkované aj svalovými bunkami ľudského tela a toto množstvo je oveľa vyššie, než množstvo prijímané v potrave, sú mliečnany ako prídavná látka úplne bezpečné. Formy typu D alebo DL môžu u detí spôsobiť hnačky, zvracanie či prekyslenie. Dôvodom týchto problémov je fakt, že detské telo nemá dostatočne vyvinuté pečeňové enzýmy, ktoré by vedeli laktáty metabolizovať. Iné nežiaduce vlastnosti nemá.
Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mliek. Používa sa ako kypriaca látka, spevňujúca látka v ovocných a zeleninových výrobkoch a syroch. Ďalej napr. v:
- krmivách,
- jogurtoch,
- salámach,
- cukrovinkách,
- omáčkach,
- cestách na chlieb.
V SR (celej EÚ) je jej použitie povolené v nevyhnutnom množstve. Na výrobu detských príkrmov je povolená forma L tejto látky. V USA je použitie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>