Kurzy ATAC

E327 - Mliečnan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E327 - Mliečnan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o pevnú, bielu látku bez zápachu. Soľ kyseliny mliečnej. Mliečnan vápenatý zvyšuje účinky antioxidantov a upravuje kyslosť. Dodáva telu potrebný vápnik. Vyrába sa pridaním hydroxidu vápenatého do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.

Mliečnan vápenatý a zdravie

Vzhľadom na to, že mliečnany sú produkované aj svalovými bunkami ľudského tela a toto množstvo je oveľa vyššie, než množstvo prijímané v potrave, sú mliečnany ako prídavná látka úplne bezpečné. Formy typu D alebo DL môžu u detí spôsobiť hnačky, zvracanie či prekyslenie. Dôvodom týchto problémov je fakt, že detské telo nemá dostatočne vyvinuté pečeňové enzýmy, ktoré by vedeli laktáty metabolizovať. Iné nežiaduce vlastnosti nemá.

Mliečnan vápenatý v potravinárstve

Vylepšuje vlastnosti sušených a kondenzovaných mliek. Používa sa ako kypriaca látka, spevňujúca látka v ovocných a zeleninových výrobkoch a syroch. Ďalej napr. v:
- krmivách,
- jogurtoch,
- salámach,
- cukrovinkách,
- omáčkach,
- cestách na chlieb.

V SR (celej EÚ) je jej použitie povolené v nevyhnutnom množstve. Na výrobu detských príkrmov je povolená forma L tejto látky. V USA je použitie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.