Kurzy ATAC

E326 - Mliečnan draselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E326 - Mliečnan draselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Má obdobné vlastnosti ako E325. Mliečnan draselný sa vyskytuje v skupenstve kvapalnom. Látka je soľou kyseliny mliečnej. V potravinách funguje ako zvýrazňovač chuti, zvlhčovač alebo upravuje pH. Ľudskému telu dodáva potrebný draslík. Pridaním hydroxidu draselného do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.

Mliečnan draselný a zdravie

Vzhľadom na to, že mliečnany sú produkované aj svalovými bunkami ľudského tela a toto množstvo je oveľa vyššie, než množstvo prijímané v potrave, sú mliečnany ako prídavná látka úplne bezpečné. Formy typu D alebo DL môžu u detí spôsobiť hnačky, zvracanie či prekyslenie. Dôvodom týchto problémov je fakt, že detské telo nemá dostatočne vyvinuté pečeňové enzýmy, ktoré by vedeli laktáty metabolizovať.

Mliečnan draselný v potravinárstve

Napríklad:
- krmivá,
- jogurty,
- saláma,
- cukrovinky,
- omáčky,
- cesto na chlieb.

Zvýrazňuje chuť mäsa a potláča nechcenú pachuť hotových výrobkov. Zadržuje vlhkosť výrobkov, preto sa používa aj ako poťahová látka mäsa, čím sa predĺži jeho trvanlivosť.

Bezpečná látka, použitie nie je obmedzené. V SR (celej EÚ) je jej použitie povolené v nevyhnutnom množstve. Na výrobu detských príkrmov je povolená forma L tejto látky v nevyhnutnom množstve. V USA je použitie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.