Kurzy ATAC

E325 - Mliečnan sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E325 - Mliečnan sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Mliečnan sodný je bezfarebná, hustá kvapalina bez zápachu. Ide o soľ kyseliny mliečnej. V potravinách funguje ako zvýrazňovač chuti, zvlhčujúca látka, emulgátor alebo na úpravu pH. Vyrába sa synteticky pridaním hydroxidu sodného do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.

Mliečnan sodný a zdravie

Vzhľadom na to, že mliečnany sú produkované aj svalovými bunkami ľudského tela a toto množstvo je oveľa vyššie, než množstvo prijímané v potrave, sú mliečnany ako prídavná látka úplne bezpečné. Formy typu D alebo DL môžu u detí spôsobiť hnačky, zvracanie či prekyslenie. Dôvodom týchto problémov je fakt, že detské telo nemá dostatočne vyvinuté pečeňové enzýmy, ktoré by vedeli laktáty metabolizovať.

Mliečnan sodný v potravinárstve

Používa sa v potravinách ako sú napr.:
- jogurty,
- mäsové výrobky,
- salámy,
- cukrovinky,
- omáčky,
- cesto na chlieb,
- pečivo,
- zavareniny,
- zmrzliny,
- sušienky.

Zvýrazňuje chuť mäsa a potláča nechcenú pachuť hotových výrobkov. Zadržuje vlhkosť výrobkov, preto sa používa aj ako poťahová látka mäsa, čím sa predĺži jeho trvanlivosť.

Bezpečná látka, použitie nie je obmedzené. V SR (celej EÚ) je jej použitie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám. Na výrobu detských príkrmov je povolená iba forma L tejto látky v nevyhnutnom množstve. V USA je použitie látky povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.