Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Mliečnan sodný je bezfarebná, hustá kvapalina bez zápachu. Ide o soľ kyseliny mliečnej. V potravinách funguje ako zvýrazňovač chuti, zvlhčujúca látka, emulgátor alebo na úpravu pH. Vyrába sa synteticky pridaním hydroxidu sodného do kyseliny mliečnej alebo pomocou bakteriálnej fermentácie škrobov alebo melasy.
Vzhľadom na to, že mliečnany sú produkované aj svalovými bunkami ľudského tela a toto množstvo je oveľa vyššie, než množstvo prijímané v potrave, sú mliečnany ako prídavná látka úplne bezpečné. Formy typu D alebo DL môžu u detí spôsobiť hnačky, zvracanie či prekyslenie. Dôvodom týchto problémov je fakt, že detské telo nemá dostatočne vyvinuté pečeňové enzýmy, ktoré by vedeli laktáty metabolizovať.
Používa sa v potravinách ako sú napr.:
- jogurty,
- mäsové výrobky,
- salámy,
- cukrovinky,
- omáčky,
- cesto na chlieb,
- pečivo,
- zavareniny,
- zmrzliny,
- sušienky.
Zvýrazňuje chuť mäsa a potláča nechcenú pachuť hotových výrobkov. Zadržuje vlhkosť výrobkov, preto sa používa aj ako poťahová látka mäsa, čím sa predĺži jeho trvanlivosť.
Bezpečná látka, použitie nie je obmedzené. V SR (celej EÚ) je jej použitie povolené v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám. Na výrobu detských príkrmov je povolená iba forma L tejto látky v nevyhnutnom množstve. V USA je použitie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>