Kurzy ATAC

E323 - Anoxomér

Kategória: Aditívum / Aditívum

E323 - Anoxomér

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka vynájdená v roku 1976 ako vysoko účinný antioxidant v tukoch a olejoch na vyprážanie. Nie je rozpustná vo vode, dobre sa však rozpúšťa v olejoch a organických rozpúšťadlách. Vyskytuje sa vo forme šedobieleho prášku. Na rozdiel od látok BHT a BHA je pre človeka neškodná, paradoxne je v SR (celej EÚ) zakázaná. Vyrába sa úplne synteticky kondenzačnou polymerizáciou divynilbenzénu.

Anoxomér a zdravie

Štúdie na zvieratách (krysy, myši, králiky, psy) a ľuďoch nedokázali žiadny negatívny teratogénny, mutagénny alebo rakovinotvorný účinok. Látka nezotrváva v organizme a vylučuje sa z tela von.

Anoxomér v potravinárstve

Používa sa v rastlinných, živočíšnych alebo rybích tukoch. Ďalej do základov pre:
- žuvačky,
- pekárenských výrobkov,
- sušienok,
- zemiakových lupienkoch
- v spracovanom mäse.

V SR (celej EÚ) sa nesmie látka používať. V USA je jej použitie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.