Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Látka vynájdená v roku 1976 ako vysoko účinný antioxidant v tukoch a olejoch na vyprážanie. Nie je rozpustná vo vode, dobre sa však rozpúšťa v olejoch a organických rozpúšťadlách. Vyskytuje sa vo forme šedobieleho prášku. Na rozdiel od látok BHT a BHA je pre človeka neškodná, paradoxne je v SR (celej EÚ) zakázaná. Vyrába sa úplne synteticky kondenzačnou polymerizáciou divynilbenzénu.
Štúdie na zvieratách (krysy, myši, králiky, psy) a ľuďoch nedokázali žiadny negatívny teratogénny, mutagénny alebo rakovinotvorný účinok. Látka nezotrváva v organizme a vylučuje sa z tela von.
Používa sa v rastlinných, živočíšnych alebo rybích tukoch. Ďalej do základov pre:
- žuvačky,
- pekárenských výrobkov,
- sušienok,
- zemiakových lupienkoch
- v spracovanom mäse.
V SR (celej EÚ) sa nesmie látka používať. V USA je jej použitie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>