Kurzy ATAC

E322 - Lecitiny

Kategória: Aditívum / Aditívum

E322 - Lecitiny

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Lecitín je prírodným antioxidantom prirodzene obsiahnutým v každej živej bunke. Má funkciu antioxidantu a emulgátora av potravinách plní mnoho pozitívnych funkcií - napr. zabraňuje oddeleniu vody od oleja, spomaľuje tvrdnutie chleba, znižuje prskanie pri smažení, apod. Lecitín je prirodzená súčasť mnohých potravín, je to zdraviu prospešná látka. Ako prírodný zdroj lecitínu je možné využiť orechy, semená, sójové bôby, vaječná žĺtok, niektoré oleje. Pre ľudské zdravie je úplne neškodný. Je obsiahnutý vo vysokej koncentrácii vo vaječnom žĺtku av rastlinných olejoch, na priemyselné účely sa získava zo sójových bôbov.

Lecitíny a zdravie

Nemá žiadne nežiaduce účinky. Naopak má množstvo benefitov pre ľudské zdravie - znižuje hladinu zlého cholesterolu a dobrého zvyšuje, posilňuje pamäť a zúčastňuje sa na premene tukov na energiu, zabraňuje ateroskleróze.

Lecitíny v potravinárstve

Používa sa v rade potravín, ako sú napr.
- raňajkové cereálie,
- cukríky,
- čokoláda,
- lentilky,
- žuvačky,
- pečivo,
- margarín.

Okrem jedál je tiež súčasťou kozmetických výrobkov, napríklad mydiel a šampónov, pretože zabraňuje vysúšaniu pokožky.

Použitie lecitínu nie je nijako obmedzené. V ČR (celé EU) je povolené pridávanie lecitínu v nevyhnutnom množstve a obmedzenom množstve pri výrobe detskej výživy. V USA je tiež povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.