Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jeden z najpoužívanejších antioxidantov v jedlách. Používa sa ako konzervačný prostriedok, antioxidant, stabilizátor alebo dochucovadlo v mnohých výrobkoch. Má podobné vlastnosti ako E320 (BHA), často sa s touto látkou používa v kombinácii. BHT sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.
Môže spôsobiť alergickú reakciu, v zásade je ale považovaný za bezpečný. Stopové množstvo látky zostáva v ľudských tukových tkanivách. Existujú pochybnosti týkajúce sa bezpečnosti BHT. Štúdiami na zvieratách bolo totiž dokázané, že látka môže spôsobovať množstvo porúch - toxické účinky na:
- pečeň,
- obličky,
- pľúca,
- vaječníky.
Podľa organizácie IARC je táto látka preukázaný zvierací karcinogén. Mnohými organizáciami je odporúčané vyhýbať sa konzumácii tejto látky. U citlivých jedincov môže látka vyvolať alergické reakcie - žihľavku, ekzémy, apod.
BHT sa používa ako konzervačný prostriedok, antioxidant, stabilizátor alebo dochucovadlo v mnohých výrobkoch. Ako príklad možno uviesť:
- žuvačkový základ,
- prísada do olejov,
- výrobkov zo zemiakov,
- živočíšnych tukov i tukov do pečiva,
- ryža.
BHT môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch. Pridáva sa aj do potravinárskych obalov.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>