Kurzy ATAC

E321 – Butylhydroxytoluén (BHT)

Kategória: Aditívum / Aditívum

E321 – Butylhydroxytoluén (BHT)

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jeden z najpoužívanejších antioxidantov v jedlách. Používa sa ako konzervačný prostriedok, antioxidant, stabilizátor alebo dochucovadlo v mnohých výrobkoch. Má podobné vlastnosti ako E320 (BHA), často sa s touto látkou používa v kombinácii. BHT sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.

BHT a zdravie

Môže spôsobiť alergickú reakciu, v zásade je ale považovaný za bezpečný. Stopové množstvo látky zostáva v ľudských tukových tkanivách. Existujú pochybnosti týkajúce sa bezpečnosti BHT. Štúdiami na zvieratách bolo totiž dokázané, že látka môže spôsobovať množstvo porúch - toxické účinky na:
- pečeň,
- obličky,
- pľúca,
- vaječníky.

Podľa organizácie IARC je táto látka preukázaný zvierací karcinogén. Mnohými organizáciami je odporúčané vyhýbať sa konzumácii tejto látky. U citlivých jedincov môže látka vyvolať alergické reakcie - žihľavku, ekzémy, apod.

Výroba

BHT sa používa ako konzervačný prostriedok, antioxidant, stabilizátor alebo dochucovadlo v mnohých výrobkoch. Ako príklad možno uviesť:
- žuvačkový základ,
- prísada do olejov,
- výrobkov zo zemiakov,
- živočíšnych tukov i tukov do pečiva,
- ryža.

BHT môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch. Pridáva sa aj do potravinárskych obalov.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.