Kurzy ATAC

E320 - Butylhydroxyanizol (BHA)

Kategória: Aditívum / Aditívum

E320 - Butylhydroxyanizol (BHA)

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pevná, biela látka, rozpustná v tukoch. Dodáva výraznú chuť výrobkom, v ktorých je obsiahnutá a uchováva ich pred skazením. Ako antioxidant spomaľuje žltnutie tukov a má aromatické účinky. Proti niektorým baktériám a plesniam pôsobí ako konzervant. Môže byť obsiahnutý aj v obaloch, z ktorých potom preniká do jedla. Látka sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.

BHA v potravinárstve

BHA má široké využitie ako konzervačný prostriedok, antioxidant a stabilizátor v mnohých výrobkoch, napríklad v:
- nápojoch,
- margarínoch,
- majonéza,
- zmrzline,
- sladkostiach,
- pečiva,
- žuvačkách,
- želatínových dezertoch,
- polievkových základoch,
- produktoch zo zemiakov,
- kandovanom ovocí,
- raňajkových cereáliách,
- droždie,
- masť,
- tuku do pečiva.

Jeho použitie je zakázané vo výrobkoch pre deti. BHA môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch.

V Japonsku je táto látka zakázaná, hoci neexistujú žiadne dôkazy o jej škodlivosti. Podľa organizácie IARC bolo dostatočne preukázané, že látka je zvierací karcinogén. V ČR (celé EU) povolené ako antioxidant v obmedzenom množstve. V USA povolené. V Kalifornii je látka považovaná za karcinogén.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.