Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Pevná, biela látka, rozpustná v tukoch. Dodáva výraznú chuť výrobkom, v ktorých je obsiahnutá a uchováva ich pred skazením. Ako antioxidant spomaľuje žltnutie tukov a má aromatické účinky. Proti niektorým baktériám a plesniam pôsobí ako konzervant. Môže byť obsiahnutý aj v obaloch, z ktorých potom preniká do jedla. Látka sa vyrába z vedľajších produktov vznikajúcich pri spracovaní ropy.
BHA má široké využitie ako konzervačný prostriedok, antioxidant a stabilizátor v mnohých výrobkoch, napríklad v:
- nápojoch,
- margarínoch,
- majonéza,
- zmrzline,
- sladkostiach,
- pečiva,
- žuvačkách,
- želatínových dezertoch,
- polievkových základoch,
- produktoch zo zemiakov,
- kandovanom ovocí,
- raňajkových cereáliách,
- droždie,
- masť,
- tuku do pečiva.
Jeho použitie je zakázané vo výrobkoch pre deti. BHA môžeme nájsť aj v kozmetických výrobkoch.
V Japonsku je táto látka zakázaná, hoci neexistujú žiadne dôkazy o jej škodlivosti. Podľa organizácie IARC bolo dostatočne preukázané, že látka je zvierací karcinogén. V ČR (celé EU) povolené ako antioxidant v obmedzenom množstve. V USA povolené. V Kalifornii je látka považovaná za karcinogén.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>