Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Táto látka je veľmi účinným antioxidantom, ktorý bol dlhú dobu tlačený výrobcami potravín na jeho schválenie. Obsahuje ropné deriváty butánu. Používa sa buď samostatne alebo v kombinácii s látkami BHA alebo BHT. Látka sa veľmi rýchlo zlučuje s kyslíkom a získava na vzduchu hnedú farbu. Zabraňuje žltnutiu tukov. Konzervant proti niektorým baktériám a plesniam. Látka je vyrábaná chemickou cestou.
Po požití už 1 gramu látky sa môžu objaviť nevoľnosti, zvracanie, zvuky v ušiach, delírium, dusenie. Pri styku s pokožkou môže vyvolať alergickú reakciu. U priemyselných pracovníkov, ktorí boli vystavení výparom tejto látky, sa prejavilo zakalenie očných šošoviek. Môže zvyšovať účinnosť karcinogénov. Je spájaný s rakovinou močového mechúra. Literatúra dokonca uvádza prípady smrti po požití dávky 5 gramov.
Použitie pre:
- tuky,
- margaríny,
- klobásy,
- rastlinné oleje,
- hamburgery,
- cereálne výrobky,
- zemiačiky a pod.
Americká organizácia FDA (Food and drugs administration) oznámila, že látka TBHQ nesmie presiahnuť 0,02% obsahu tukov v potravine. V SR (celej EÚ) je povolený ako prídavná látka. V USA je povolený. V súčasnosti nemožno ísť nad rámec EÚ legislatívy – pretože je toto E na tzv. „pozitívnom“ liste aditív v rozmedzí daných limitov a typov potravín pre EÚ, musí byť povolené vo všetkých členských štátoch EÚ.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>