Kurzy ATAC

E316 - Erythorban sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E316 - Erythorban sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka je soľou kyseliny izoaskorbovej. Ide o pevnú, bielu látku bez zápachu. V potravinách sa používa ako antioxidant a stabilizátor farieb. Vyrába sa synteticky organickou syntézou.

Erythorban sodný a zdravie

Látka nemá žiadne nežiaduce účinky.

Erythorban sodný v potravinárstve

Využíva sa v potravinách ako antioxidant - napr. v nápojoch, pečive. Stabilizuje farbu mäsa a ďalej vylepšuje a zrýchľuje proces údenia.
Použitie podobne ako u E315 pre:
- mäsové výbky,
- pekárske výrobky,
- nápoje,
- rybie polotovary a konzervy.

E315 a E316 sa používa v zásade ako lacnejšia náhrada kyseliny askorbovej. V SR (celej EÚ) povolený v obmedzenom množstve. V USA taktiež povolený - status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú)

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.