Kurzy ATAC

E315 - Kyselina erythorbová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E315 - Kyselina erythorbová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o látku podobnú kyseline askorbovej (E300), ktorá však obsahuje 20x menej vitamínu C. Vzniká ako medziprodukt pri výrobe kyseliny askorbovej organickou syntézou. Vďaka tomu je lacnejšie.

Kyselina erythorbová a zdravie

Nemá žiadne nežiaduce účinky.

Kyselina erythorbová v potravinárstve

Používa sa ako antioxidant v nápojoch, pečive alebo ako stabilizátor červenej farby mäsa. Potláča vznik rakovinotvorných látok údenia mäsa. V kombinácii s kyselinou citrónovou (E330) sa používa v mrazených plodoch mora a rybích konzervách.

E315 a E316 sa používa v zásade ako lacnejšia náhrada kyseliny askorbovej. V SR (celej EÚ) povolená v obmedzenom množstve. V USA je povolená a nesie označenie GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú)

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.