Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o látku podobnú kyseline askorbovej (E300), ktorá však obsahuje 20x menej vitamínu C. Vzniká ako medziprodukt pri výrobe kyseliny askorbovej organickou syntézou. Vďaka tomu je lacnejšie.
Nemá žiadne nežiaduce účinky.
Používa sa ako antioxidant v nápojoch, pečive alebo ako stabilizátor červenej farby mäsa. Potláča vznik rakovinotvorných látok údenia mäsa. V kombinácii s kyselinou citrónovou (E330) sa používa v mrazených plodoch mora a rybích konzervách.
E315 a E316 sa používa v zásade ako lacnejšia náhrada kyseliny askorbovej. V SR (celej EÚ) povolená v obmedzenom množstve. V USA je povolená a nesie označenie GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú)
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.