Kurzy ATAC

E314 - Guaiacová guma

Kategória: Aditívum / Aditívum

E314 - Guaiacová guma

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o prírodnú živicu stromov Guaiacum officinale a jemu príbuzných tropických stromov. Látka funguje v potravinách ako antioxidant. Používala sa najmä v 40. rokoch. Teraz vzhľadom k dostupnosti a jej vlastnostiam sa už nepoužíva. Získava sa zo stromov rodu Guaiacum.

Guaiac Gum a zdravie

Nie sú známe negatívne účinky, látka sa používala na liečbu reumatizmu.

Guaiac Gum v potravinárstve

Látka sa používala ako antioxidant v rôznych druhoch potravín, napr.
- coca-cole,
- jedlých olejoch,
- tukoch,
- alkoholických nápojoch,
- živočíšnych tukoch
.

Tiež sa používalo ako príchuť/aróma.

Látka má status GRAS – tzn. že je považovaná za bezpečnú. V ČR (celej EÚ) je látka zakázaná, v USA povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.